Baccano!

Az egyetlen előnye annak, ha az ember lázasan fekszik otthon, az hogy végre van idő kicsit animézni. És ez tökéletes kifogás arra nézve is, hogy miért nem csinálok más, hasznosabb, produktívabb dolgokat. Beteg vagyok, oké? Így nem lehet mosogatni, takarítani, dolgozni… Animézni, fagyizni, olvasni viszont tökéletesen lehetXD

Úgyhogy nekiestem a Baccano!-nak, amihez egy jó kis AMV hozta meg a kedvem, nevesint ez:

De most komolyan, nézzétek meg! Nem übermenő? Gengszterek, meg lövöldözés, meg New York a századelőn… Kicsit féltem tőle, mert a gengszterfilmekkel sosem voltam jóban (ahogy a jakuza filmekkel sem). Uncsik, már-már politikai méretű szarkavarás van bennük, emberek küzdenek a hatalomért (ami engem nem izgat), a gengsztermorállal, és a hierarchikus berendezkedéssel meg nem tudok azonosulni. Egyszóval a maffiafilmeket nem díjazom… Aztán hosszas vacillálás után rávettem magam, végül is ez mégis csak egy anime…

Aztán húúúúúúúúúúúúúúú (most azt kívánom, bár a visításom hallanátok, mert ez leírva nem túl hatásos).

Szóval nézzük a sztorit.

013

Az anime úgy kezdődik, hogy egy napilap két munkatársa próbálja eldönteni, ki is a főszereplője a sztorinak. Na, ezért nem csodálom, hogy nem volt olyan sok rajongója a sorozatnak. Mert ez az a pont, ahol jobb érzésű anime-fan kikapcsolja az egészet a francba. Az előmesélés része nyögvenyelős, az időrend zavaros, a két karakter halál idegesítő (Ahogy az a pasi kimondja a csaj nevét, attól kiráz a hideg. Még szerencse, hogy többet nem is látjuk őket!), és nem figyeltem a japán szöveget, de a magyar fordítás sem könnyített sokat a megértésen (erről majd még ejtek szót). Egy szóval az első rész jó fele kifejezetten szar.

Szar… De nem haszontalan. Alapot pakol a történetmesélés alá. Ez az anime ugyanis keresztbe tesz az időrendre, inkább valami sajátos logika alapján illeszti egymás után az 1711-es, az 1930-as, az 1931-es és az 1932-es eseményeket, és így rak össze a rengeteg szálból egy összefonódó (nem feltétlenül összefüggő) történetet. Rengetegszer váltunk szemszöget, időt és helyszínt, és könnyen megeshet, hogy a néző az első két-három rész során többször elveszíti a fonalat, de ha kitart, nagyon megéri, mert egyetlen óriási előnye van ennek a sok homálynak… Minden pont akkor derül ki, amikor ki kell neki, és nem előbb! Tippelni sem nagyon lehet arra, hogy ki kicsoda, legalább is nekem nem sikerült kitalálni

Éppen ezért nagyon kérek mindenkit, hogy ne olvassa el a Wikipedia cikket, mert az lespoilerez majdnem mindent. Főleg azzal, hogy időrendbe teszi a részeket. Én most csak a főszálat szeretném megemlíteni.

1932-t írunk, és a Martillo család fiatal tagja Firo, valamint a Gandor testvérek együtt várják a Flying Pussycat nevű vonatot, ugyanis ismerőseik érkeznek rajta, de nem tudják, hogy a járat rablók kezébe került. Nem is egy, hanem mindjárt három banda pályázik a szerelvényre, a fehér öltönyös Russók, a titokzatos fekete öltönyös csókák, akik a szenátor nejét és lányát akarják foglyul ejteni, és egy szerencsétlen tolvajbanda, aminek igazából csak a rakományra fáj a foga. Nem is sejtik, hogy a felfordulás, amit keltenek, életre hívja a Sínek Rémét, és vad hajtóvadászat indul, ami nem kíméli az ártatlan szemlélődőket, a furcsa kisfiút, Cheslaw-ot, a dilinyós tolvajpárost, Isaac-ot és Miriát, és a Daily Days tudósítóját, Rachelt sem.

Ennél többet nem érdemes elmondani a történetről, mert a maffia-cécó, az 1711-es események, és Dallas keresése (vegyetek elő térképeeeeet XD) mind ennek előzményei. Ki fog derülni lassan minden a halhatatlanokról (mert vannak benne halhatatlanok, igen, aki megnézi az első részt, az rögtön rá fog jönni:P), arról, ki milyen kapcsolatban van a másikkal, és ki vagy mi a Sínek Réme, csak ki kell várni;)

Szereplők

Muszáj, muszáj, muszáj beszélnem a szereplőkről, mert ilyen eltalált szereplőgárdát már nagyon rég nem láttam. Egyszerűen túl hosszú lenne a listája azoknak, akiket imádok. Ez az első olyan anime, ami el tudta érni, hogy ráfanoljak egy vérengző tömeggyilkosra… De komolyan! A szereplők vagy olyan viccesek, vagy annyira abszurdak, hogy nem lehet őket nem szeretni, és ezért hiába folyik benne annyi vér, mint a Niagara éves vízhozama, lehetetlen komolyan venni! Na jó, ebben az is sokat segít, hogy a karakterek fele nem tud meghalni.

Még a pairingek is abszurdak, komolyan: Tegyük össze a kisfiús maffiózót a dögös homonkulusszal, a bőgőmasina bandavezért a bombamániás csajjal, a vérengző tömeggyilkost az emós apakomplekszusos libával… és akkor kedvenc tökkelütött tolvajainkról még nem is beszéltem.

isaac

Róluk. Ők itt Isaac és Miria, akik puszta szívjóságból lopkodják végig Amerikát a lehető legidiótább jelmezekben(múmia, baseball játékos, szamuráj, westernhős), és minden baromságot összecsennek, egyszer eltulajdonítottak például egy múzeumajtót…. ^^;

Ők is ott vannak az ominózus vonaton  ~ New Yorkba készülnek meglátogatni egy barátjukat, mert az aranyásás biznisz befuccsolt, úgyhogy kipattan a fejükből a remek terv, mi lenne, ha kirabolnának egy vonatot~ (Persze a három másik, fentebb felsorolt banda mellett erre esélyük se lesz, de ez volt az eredeti elképzelés:P)

Az ő naivitásuk és logikátlanabbnál logikátlanabb eszmefuttatásaik feldobják az ember napját. Ha már a sztori elején az újságírók tippelni próbáltak, ki lehet a főszereplő, akkor én is is megtenném a tétjeimet. Rájuk szavatok. Szerintem viszik a sztorit. (Még akkor is, ha Firo sokkal inkább főszereplő-ppoi:P)

És (bár tudom, hogy ezzel súrolom a spoiler határait, de) egy idézetet muszáj még előrántanom az ingujjamból. Azt nem árulom el, kinek a szájából hangzanak el a lenti sorok:

“Ez a világ az enyém. Lehet, hogy az egész nem más, mint egy hosszú, hosszú álom, amit én álmodok. Lehet, hogy ti is csak illúziók vagytok, nincs rá bizonyíték, hogy valóban léteztek. Ezt a világot én teremtettem, és én állok a közepében. Mi történik ha itt pusztulok? Nem tudom. A fantáziám nem elég élénk; nem tudom elképzelni, hogy meghalok. Kizárt, hogy a világ hirtelen megsemmisüljön, úgyhogy az is lehetetlen, hogy meghaljak. Egyedül én nem tűnhetek el. Mindenki más, akivel találkozom, csak az álmom része.” (saját ford.)

Ja, és mielőtt elfelejtem, üzennék a magyar felirat készítőinek:

A muszáj pontos j, a kérlek után vessző van, és a hadd két d. A falat kapartam, miközben olvastam, pedig én nem (ismétlem NEM) olvasok pontosan, főleg feliratolvasás közben. Képzelem, mennyi hiba lehetett benne, ha én ennyit észrevettem. Azt nem tudom megmondani, mennyire volt jó a fordítás, mert a sztorit próbáltam dekódolni, de mély nyomot nem hagyott bennem. Viszont a helyesírásra illene jobban odafigyelni. Legalább a fentiekre, mert ezek alap dolgok.

A regényekről

003Elvileg a regénysorozat 20 kötetes, és Narita Ryougo jegyzi, ugyanaz, akinek a Durarát is köszönhetjük. 2003-ban kezdte írni, az utolsó kötet idén márciusban jelent meg. Az anime főleg az első 3 kötetet dolgozza fel (bár belekever infókat az 1711-es kötetből, meg a Dallas-os sztorirész is máshol van) Minden esetre üdítő, hogy nem próbálták beleerőszakolni a 16 részbe a 20 kötetet. Nehéz is lett volna, hiszen az anime készültekor, 2007-ben még csak 11 kötet volt kinn. Ellentétben a rajzfilmmel, a regény 1kötet-1időzóna rendszerben játszódik, nincsenek benne ugrálások. Szerintem az anime előnyére vált ez a változtatás. Igaz, hogy nagyon oda kell figyelni a megértéshez, és nagy valószínűséggel én is meg fogom nézni még egyszer az egészet, mert még mindig vannak sötét foltok, de remek kis nyomozómunkát kínál, és az utolsó pillanatig ébren tartja az ember kíváncsiságát. Végéig rághattam a körmöm *____*

Végezetül…

Tényleg mindenkinek ajánlom ezt az animét, aki szereti a misztikus, krimis, gengszteres, nevetős történeteket. A vér ne tántorítson el senkit, ha én kibírtam, bárki kibírja. Ugyanígy a halhatatlanos dolog is csak dob a sztorin. Én se hittem el, utálom, mikor egy alapvetően realisztikus történetbe oda nem illiően fantasztikus elemeket kevernek, de ennek nem tesz rosszat.

Adjatok neki egy esélyt, és legalább a harmadik részig nézzétek meg mielőtt lemondotok róla, mert ez az anime úgy lesz egyre jobb, ahogy halad előre a történet, és ha már az elején dobjátok, nagyon fogjátok bánni. Egy élményről maradtok le;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s