Animék/mangák, amik rosszak, mégis szeretem őket.

Mindenkivel előfordul, nem igaz? Mindenkinek van olyan zenéje a számítógépén, olyan DVD-je a polcon, amit szíve szerint eldugna az ismerősök elől. Mert ciki, mert rossz… És mégis. Mégis ott van abban a mappában, vagy fenn a polcon… Mégis szeretjük. Guilty passionök ezek *______*

Hát én az utóbbi időben többször is jártam így ^^; Úgyhogy, gondoltam ideje csemegézni a legújabb animés/mangás jajderossz,deimádom felhozatalából.

Kezdjük rögtön az elején~~ No.6

No.6.full.1120561

Ez egy 2011-es rajzfilm. Kapcsolatunk úgy indult, hogy rábukkantam a mangájára magyarul. Beleolvastam, és elkapott az az érzés, hogy ez a történet szörnyen menő lenne mozgóképes formában~ Gyors search. Van belőle anime. Nézzük meg!

Háttttt…..

Mit ne mondjak, a történet több sebből vérzett, és most egy tizedmásodpercre tekintsünk el a túlspilázott shounen ai száltól, amit (barátkozzatok a gondolattal), csak azért erőltettek a sztoriba, hogy a yaoi fangirlök is megnézzék, és ami a 11 rész alatt két elcseszett csókot produkált, nem többet:P A történet eleje lassú, mint állat, nem történik semmi sem. A bogarakról, és azok eredetéről, a Hatos zóna mögött ügyködő szervezetről, Nezumi múltjáról gyakorlatilag semmit nem tudunk meg. És az ember azt várhatná, hogy majd a tizenegyedik rész végén legalább kiderül. Nagy fenét. Van valami homályos rizsa, de javarészt a “találd ki! mért mi legyünk kreatívak?” elv érvényesül. Az animében egyáltalán nem működnek az átírások. Rouékat kipakolták valami random kráterbe, ahova Nezumi csak úgy elviszi Shiont, kényelmesen ki- és besétálnak, aztán betörnek a Hatosba a… miért is? Hogy felrobbantsák a javítóintézetet, de minek? Mit csinált az a szerencsétlen hely? Safut sem mentik meg. Gyakorlatilag bemennek, hogy kicsit jobban összeverve kijöjjenek, és ledől a fal, és összeeresztik a két népet, és vééégeeee. Csak ott a bibi, hogy a falon belüliek marhára nem akarnak kimenni. A falon kívüliek meg utálják a túloldalt. Remek megoldás. Gracca.

Még szerencse, hogy tetszett annyira az alapelgondolás, hogy utána keressek, és rájöttem, hogy van belőle regény. Nem állítom, hogy az hibátlan, de a fenti baklövések nagy részét ott nem követik el (amúgy a mangában sem), nincs benne nőiruhás Nezumi, se színpadon ájuldozás, viszont van benne legalább kötetenként egy szál, ami az antagonistákkal foglalkozik (ezt érdekes módon az animéből teljesen kihagyták). Az egyetlen gátló tényező, hogy Shion szemén át látjuk a dolgokat, és Shion egy kicsit Nezumi fan. (Megértem, vagyunk ezzel még így páran) Az a mennyiségű nyál, amit kilenc kötet alatt elfolyat, megtöltené a Balatont. De még így is. Ennek ellenére is imádom. Nezumi az egyik kedvenc férfifőhősöm. És igen, elfogult vagyok:D

Sword Art Online

Jáááj Istenkém, hol kezdjem a hibák sorolását? Nem olyan régen olvastam egy kritikát ezzel kapcsolatban, talán arra reflektálnék:

A SAO olyan kliséket puffogtat el, amiket már egymillió egyszer hallottunk. Ez igaz. Nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy rosszul csinálja. Itt is tipikus példájával állunk szemben a rossz adaptációnak.

Aki beleolvasott a regénybe, az tudja, hogy a bevezető sztorizás után, valahol az 5ik rész környékén kezdődik a főzős kis epizóddal, én is nagyjából innentől találtam élvezetesnek a történetet. Ami előtte van, és ami utána is kilógónak tűnik, az csak extraként szerepel a regényben. Ezt az animébe (isten tudja, miért) muszáj volt beemelniük. És így még mielőtt megismerjük Kirito easy-going jellemét, feltétlenül keresztül kell húznunk egy sokkon és egy drámán. Csak az a baj, hogy ez ilyen gyors egymásutánban olyan, mintha a srác skizó lenne. Amúgy sincs sok személyisége szerencsétlennek, így meg még az a kevés is zavaros, ami van neki. Ugyanez igaz Asunára. Az a szerencsétlen lány olyan gyorsan váltja a személyiségeit az animében, mint más a ruháit. Lehet, ez is egy opció a játékban. Emó, tsundere, totál in love, berserk, magatehetetlen demsel in distress. Aztán meg a hülye ugrálások miatt olyan, mintha semminek nem lenne jelentősége. Hopp, ugrottam 50 szintet. A regény felépítése sokkal jobb abból a szempontból, hogy a végén kezd. Már eltelt két év, két éve vannak a játékban, kialakultak a szerepek, a szereplők viszonya egymáshoz, a világhoz, a kijutáshoz. Nem 5 rész alatt akar ledarálni  2 évnyi történést.

Az egyetlen oka annak, hogy mégis szeretem az animét (5-13 rész!! szigorúan csak azok), hogy… szép *_____* Felszínes vagyok, tudom. És elhiszem, hogy a harcok torzak, és a csoportos jelenetek elnagyoltak, de bazz…. Nézzétek meg a NO.6-t! Na, az horror. Olyan amorf alakok vannak, hogy még. Ahhoz képest a SAO mámor! A regény viszont kétség kívül sokkal jobb. Mind a stílusa, mind a hangulata. Amit viszont az anime zenéi nagyon jól elkapnak~~~

Magi

Mánia van, igaz-e? Én is látom. Úgyhogy most divatból el kellene kezdenem fújolni rá. (Mert először ugye szeretni kell, ami divatos, aztán amikor már sokan szeretik, el kell kezdeni utálni, mert divatos. Fuck yeah, tömeglogic)

Hát akkor kezdjünk is szidalmazni:P De hipster módon én inkább a mangát szidnám:P Hagyjuk a francba, milyen adaptáció az anime! Foglalkozzunk inkább az eredetivel! Ez az a manga, amit 5ször (nem viccelek!) hagytam abba, az első kötet után, mire sikerült átverekednem magam az érdekes részekig. A mai napig nem tudom megmondani, miért olvasom. Illetve de. Okok 1: Hakuryuu. Okok kettő: Titus. Utóbbi meg is ríkatott. Nagyjából ennyi. Szörnyen rosszul van szerkesztve. Az eleje a fő sztori szempontjából érdektelen. A karakterek semmilyenek. Aladdint egyszerűen nem lehet igazán megszeretni, mert annyit tudunk róla, hogy perverz, nagy zabás, és van egy dzsinnje. Ponty. Alibabának mindig olyan a jelleme, ami kell az adott történetszálba. Minden ott kezd egy kicsit is szórakoztató lenni, hogy megjelenik Szindbád. Akiről szintén semmit sem tudunk, és ahelyett, hogy a mangaka finoman csöpögtetve osztotta volna meg velünk az infót a múltjával kapcsolatban, inkább írt egy külön mangát róla -.- Tök logikus, nem? A nyolc (vagyhány) tábornokról is inkább a fanartok találgatásai informálnak csak. Jafar bérgyilkos volt, Masrur gladiátor, Yamu varázslóiskolában tanult (de meglepő!), és a sárkánynak van egy felesége… És még?! Jelentkezzen, aki még valamit fel tud róluk sorolni basszus!

Sóhaj. És Judal. Judalt mindenki a főbb karakterek között tartja számon. Róla mit tudunk emberek? Azon kívül, hogy az Al Thamen nevelte és szereti a háborút, mi van még a jellemében? Egyáltalán hányszor szerepel a sztoriban? Két kezemen meg tudom számolni, hányszor bukkant fel a 150+ fejezet alatt -.- És akkor a Kou-társaságról már ne is beszéljünk. Ez megy végestelen-végig. Jönnek emberek, akikről nem tudunk semmit, történnek dolgok, amiknek semmi különösebb jelentősége nincs, és fogalmunk nincs egyáltalán tart-e valamerre a sztori. Az Al Thamenről semmi infó, a fő konfliktus annyira elnagyolt (egyáltalán mi a fő konf? A rosszak nem szeretik a jókat és viszont? juj, ez kemény!), hogy gyakorlatilag nincs is. Filler filler után. Jól mutatna Aladdin egy másik cuccban, küldjük varázsló suliba. A francba, elfelejtettük, hogy Alibaba nem szerepelt 30-40 fejezet óta, húzzuk elő. Hogy hogy került ide? Nem mindegy? Olvasd! Itt van és kész.

De mégis szeretem, mert hangulata van. Egyszerűen van neki, és jó pillanatban el tud kapni. Amellett vannak olyan véletlenszerű mellékszereplők, akiknek valami csoda folytán a mangaka dolgozott a jellemén, és ők könnyen az ember szívéhez nőnek. Titus. Titus és még Titus. (Nem Tífusz:P)

Arata Kangatari

Ez egy gyors szerelem volt. Mikor megláttam, hogy terveznek belőle animét, gyorsan nekiálltam az olvasásnak. (Ez egy ilyen perverzióm: Szeretem összehasonlítani a mangákat és az animéket) A humora azonnal elkapott, a rajzolása gyönyörű volt. (Nem a csúnya szkennes változat az értékelhetetlen angol szöveggel, mert az élvezhetetlen) A karaktereket könnyen megszerettem, aztán ahogy haladt a sztori, kicsúcsosodtak a hibák.

Először is. Watase Yuu… Sensei, attól nem lesz valami shounen, hogy pakolunk bele random meztelen nőket^^; Ez a besorolás kicsit félrecsúszott. Én nem hiszem, hogy egy srác hosszútávon jól viseli azt a nyavalygást, ami ebben a mangában van. Szipp szipp, zaklattak a suliban, szippszipp már nem tudok bízni senkiben, csak… benned. na jó, benned is… meg benned… és bennedbennedbenned! Ez sablonosabb, mint egy Burda újság. Jólelkű főhősünk nyöszörgéseit üde változatosságként töri meg a másik Arata egy-egy jelenete. Kár, hogy neki 2 kötetenként jut egy fejezet. Mégis a karakterek viszik el a hátán a mangát, mert nincs nagy ívű történet. Igazi shounenes megyünk, harcolászunk, erősödünk, legjobbak leszünk storyline van. És mi a legnagyobb gyengéje? A karakterek. Úgy van, ugyanaz, mint az erőssége.

A japán történetek, vagy legalább is a shounenek kifejezetten ódzkodnak az egysíkú gonoszoktól. Mindig legalább is megkísérlik megmagyarázni a motivációjukat, és többségük igyekszik rehabilitálni is a nega karaktert. Na, ezen a ponton az arata elvérzik. Kannagit még csak-csak áttuszkolja a jó oldalra, megkedveljük, de azt nem sikerül értelmesen megmagyaráznia, mégis miért ölte meg a császárnőt. Elfelejtjük, mert nem emlegetik, de ha eszünkbe jut, nem tudjuk megindokolni. Van egy pont, ahol a karakter egyszerűen jellemet vált. Éééééénvagyokaszemétállat SNITT Legyünkbajtársak~ Na jó, azért nem ilyen élesen. De valószínűleg Kannagit azért könnyebb elfogadni, mert ő az egyetlen szórakoztató jellem a kis Arata-gumiban, mindenki más szimplán idegesítő.

Ugyanez a recept azonban nem működik Akachinál és Kadowakinál. Sensei, hiába adod elő, hogy szegényke egy baleset miatt (érintőlegesen Kannagi hibájából) elveszítette a szerelmét (aki egyébiránt Kannagi szerelme is volt, yeah triangle). Ettől még lemészárolt hat-hét teljesen ártatlan zokushót a teljes házanépével egyetemben, akik semmit nem ártottak neki. Nem fogjuk szeretni. Nagy összeborulást is rendezhetsz, akkor sem. Még akkor sem, ha előadod, hogy mindent Kannagiért tett. Egy valag embert ölt meg just for fun. Nem jó ember. Pont.

Kadowaki ugyanez. Az a srác a kisebbségi komplexusa miatt és gazdagúrfis jó dolgában Hinoharán élte ki a perverz uralkodási kényszerét. Mindenkit összevissza utasítgatott maga körül, úgy bánt a családjával ahogy, majd késsel kezdett rohangálni az iskolában, és megsebesítette az egyik diáktársát. Mindezt azért, mert Hinohara hagyta nyerni egyszer tini korukban. Nem, nem értem meg. Nem érdekel, hogy melléraksz egy kislányt, aki fontos lesz neki, felőlem egy egész háremet pakolhatsz mellé, akkor sem lesz tőle épeszű.

És a főgonoszokkal egyéb bajom is van. Sensei ugyanis rájött, hogy ez a kettő kis kaliber egy “legend”-hez, úgyhogy a maradék hat Shót (akiknek a fejére előrelátóan csuklyát húzott, hogy később olyanná alakítsa őket, amilyenné akarja), akkor kapja elő a kalapból, mikor jól esik neki.

Egyedül Kannagi, meg a másik Aratás szál tart még a sztorinál. Utóbbi elég erős, hogy lekössön, előbbi elég sekszi, hogy marasztaljon:P

Nos

Ennyi lett volna a szar, de mégis nézem rovat. Nektek vannak hasonló szörnyűségek az imádom listátokon?:P Ha igen, mik?

2 thoughts on “Animék/mangák, amik rosszak, mégis szeretem őket.

  1. Úgy látom, nem is baj, hogy kerülöm a japános dolgokat, nem valami jó a felhozatal az utóbbi években. Nálam az anglisztikás olvasmányok hasonlóak; én vagyok a stréber, amiért olyan dolgokat is elolvasok, amiket nem írtak elő (meg mert egyáltalán az eredeti művet olvasom, nem pedig csak egy sparknotes összefoglalót futok át), meg mert Gósy-féle fonetika tankönyvet viszek kórházba, hogy ne unatkozzak. Hát, ez van, jól megszegem azt az iskolai alapszabályt, hogy ami kötelező, azt utálni kell 🙄

    • Naaaaaa azért nem olyan szörnyű a felhozatal;) Én pl a fentieket minden hibájuk ellenére is imádom:P És az újak között is van pár, amit érdemes megnézni:D
      De mindenki azt szeret, amit~~~ Az anglisztikás olvasmányok biztos jobbak eredetiben, mint röviden, és a fonetika érdekesXD (Bizonyos mélységekig:P) Nem hiszem, hogy ettől stréber lennél:P Végül is azért vagy angol szakos, mert ez érdekel, nem?XD Én meg médiaelméletes könyveket veszek, mert engem meg azXDDD

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s