Óriás(i) felhajtás, avagy Shingeki no kyojin

shinkyoVégre egyszer találtam egy bizonyítékot arra, hogy, ami népszerű az nem törvényszerűen szar.

(Erről a témáról egyébként érdemes lenne írni egy érvelő esszét, és ütköztetni egymással azt a két állítás, hogy “valami nem véletlenül népszerű”, valamint “a tömegízlés a langyos és az igénytelen felé húz”. Olyan gyönyörűen meg lehetne védeni mind a két oldalt, hogy a gondolatra is könnybe lábad a szemem)

Egyébként is hajlamos vagyok szeretni az népszerű ÉS igényes dolgokat, nem kapok vakaródzhatnékot, ha egy címet tíznél többen ismernek, vagy ha a szereplők szájából nem folyik Kant. Kényelmesen elvagyok a közepesen felszínes világomban:P De azért egy bizonyos szint alá nem adom, és sajnos mostanában azt veszem észre, hogy a “menő” animék, filmek, zenék és előadók nem ütik meg a mércém.

Ezért örültem meg a Shingeki no Kyojinnak.
(Amúgy a sorozat angol címét, az Attack on Titan-t, én több szempontból sem tartok szerencsésnek. Egyrészt a kyojin óriást jelent, nem titánt, másrészt nem a titánokon ütünk rajta, hanem pont fordítva, ők rohamoznak meg minket, embereket. Mindegy, fordítói nyekergés off, nézzétek el nekem!)

Dióhéjban a történet: Egy olyan világban járunk, ahol az ember nem a tápláléklánc csúcsán csücsül. Óriások járják a földet, akik csemegeként fogyasztják a fajtánkat. Az emberiség, hogy megmenekülhessen, ötven méteres falakat vont a városai köré, és ennek köszönhetően száz éves békekor köszöntött be. De mi van akkor, ha a bástyák ledőlnek, ha az óriások áttörnek a falon? Nem marad más lehetőség, küzdeni kell! Amikor az emberiség külső védfalába lyukat ütnek, Eren egyszerre veszít el mindent, ami fontos neki: az otthonát, édesanyját, és a biztonságot, amiben addig élt. De eldönti, nem adja fel harc nélkül, küzdeni fog, és bosszút áll az óriásokon, ha addig él is!

Már ebben a rövid ízelítőben is megcsillan, hogy nem egy átlagos shounenről van szó, mert, amikor azt mondom, hogy az óriások zabálják az embereket, akkor azt úgy is értem. Fröcsög a vér, meg minden, és attól, mert valaki főbb szereplő, még nem biztos, hogy túléli a mészárlást. A vérontásnak nem vagyok lelkes rajongója, ugyanakkor ettől a meglepő halandóságtól lesz egy kis súlya a sztorinak, és az még egyetlen történetnek sem tett rosszat.

Amúgy is izgalmasnak találom, hogy az emberi fajt lelökdösték a trónusáról. Furcsa préda szerepben látni magunkat. (Igen, tudom, hogy ezzel nem találta fel az anime a spanyol viaszt, de attól még a mainstreamben határozottan egyedi megoldás). Arról nem is beszélve, hogy nagyon jól ábrázolja az emberi esendőséget. Nem mindenki hős, van, aki csak élni akar; a hősök is félnek, valamint hamar halnak; hiába áldozod fel magad, lehet, hogy semmit nem nyersz vele, és a kutya nem fog emlékezni rád. Tetszik ez a realistább megközelítés. Még akkor is, ha tudom, hogy lesz egy pont az animében, mikor szembe fogunk menni ezekkel az elvekkel. Kell lennie, mert különben nem lenne shounen. Kell egy hős. Akkor is, ha a 2Ds főszereplőktől falnak megyek.

És amúgy 2Ds főszereplőnek Eren elsőrangú. Mármint nála papírszerűbbet elég rég láttam. A jellemét két tényező alakítja: a bosszúbosszúbosszú, és a kihaénnem-ego. Utóbbit remélhetőleg gyorsan ki fogják taposni a szájából, de ez csak annyit fog jelenteni, hogy még kevesebb jellemvonása marad. Ezzel elérkeztünk arra pontra, ahol először kifogást emelnék.

Kérek épkézláb szereplőket! (Tudom, kapni fogok, de Levi meg a kattant csaj a felderítőknél még nem menti meg nekem az egész animét) A főszereplők szerintem kétségbeejtően unalmasak. Mikasától a hideg ráz. Az a csaj egy terminátor. Egyetlen normális reakciót nem tud magából kipréselni, és azon túl, hogy bele van zúgva Erenbe nem sok körvonalat kap a személyisége. Egyedül a visszaemlékezős részben csillant értékelhető érzelmeket, és mikor rájön, hogy Eren él, egészen meghatott a bőgicsélése. De ennyi, és ha a mangából indulok ki, több nem is lesz. Akármilyen idegesítő, bosszantó-Armin a hármasból az egyetlen karakterszerű karakter.

És innentől SPOILER. Aki az animével együtt halad az úgy a 15. rész után olvasgathat itt nyugalommal, most még tekerjen le a spoiler vége feliratig.

Szóval ha már a panaszáradatnál tartunk, nekem az egész anime ott vesztette el a hitelességét, hogy Eren félóriás. Nem tudom épkézláb módon megfogalmazni, hogy miért, de ez az átváltozgatás egészen más szintre emelte a fight lényegét. Néztem, és az egyetlen gondolatom az volt, hogy akkor mi a francnak kellett a 3Ds manőverező felszerelés, ha innentől az lesz a sztori, hogy Eren harcolgat az óriásokkal. Asszisztálni a földről is lehetett volna neki. És sajnos részint igazam lett. Egyre több emberről derül ki, hogy félóriás, és ők így elvannak egymással. De ettől az egész megintcsak súlytalan lesz. Erennek nem kell megdolgoznia azért, hogy erős legyen. Egyszerűen az lesz (apuka hathatós segítségével). Semmit nem tesz érte, és hirtelen ő lesz a legtáposabb. Bekerül a felderítők elit egységébe csettintésre, mindenki az ő seggét védi sötöbö. Nem tetszik. Tiltakozom. Olyan jól indult.

SPOLER VÉGE

Ettől a föntitől eltekintve – ami igazság szerint, csak az én ízlésemnek sótlan, láttam olyat, akinek tetszik – a történettel nincsenek különösebb bajaim. El kell ismernem, hogy az anime bizonyos pontjaira csillagos ötöst érdemel a rendező. A “kameraállások” menők, nagyon jól követjük le a 3Ds manőverező mozdulatait. A harcok jól komponáltak. A történet követi a mangát, de ahol eltér tőle, ott nem árt neki a változtatás. Amúgy is az anime olyan cliff hangerekkel operál, hogy öröm nézni. Úgy befejezni egy részt, hogy a főszereplőd lenyeli egy óriás, és a karja elrepül a kamera mellett? Gyönyörű! Imádom! Az ilyenekért érdemes animét nézni. Fenntartja az érdeklődést az egyszer biztos.

(Amúgy mellékes megjegyzés, de a manga bosszantóan ronda. Torzak az alakok, ugyanúgy néznek ki a szereplők, a csoportképek bénák, és úgy összességében egy általános iskolás szebbeket pingál a matekfüzetébe. Oké, egyedi, ezt az érvet el tudom fogadni. De az én szememet annyira bántja, hogy erőszakot kell vennem magamon az olvasáshoz. Nincs az a isten, hogy ezért pénzt adjak ki.)

Összességében azt hiszem, ez az egyik legjobb anime, amit az utóbbi időben a mainstreamben láttam. Talán a Death Note óta. A körülötte alakuló hype egy kicsit túlzó, de javarészt megérdemelt. Ugyan az én listámon 10-ből csak 6 vagy 7 pontot kapna, de mindenképpen érdemes megnézni. Ellentétben egy-két tökéletesen érdemtelenül fanolt cuccal, itt legalább az alapelgondolásért jár a buksisimi. :3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s