Percy Jackson – Szörnyek tengere (film)

Percy-Jackson-Szornyek-tengere-poszter

Annyira készültem rá, hogy utálni fogom ezt a filmet! A fél fandom rühelli. Elolvastam az összes hibáját tételesen kigyűjtve. Egyszerűen úgy indultam neki, hogy szar lesz és kész.

… És mégsem utáltam.

Persze akadtak olyan részek, amik nagy hülyeségek voltak, de összességében nem vágtak annyira mellbe. (Lehet, hogy azért, mert felkészülten érkeztem)

Alig pár dolog zavart. Pontokba szedve:
– Eléggé csúnya, hogy átírták a görög mitológiát. Nem mindhárom főisten úszta meg a vacsoralétet, egyedül Zeusz. (De itt jobban lekötött a rózsaablak szerű grafika. Thumbs up!)
– A nektárt sem iszogatják csak úgy (Mi ez az “amíg nem ittál nektárt, nem éltél” hülyeség?) De adott jelenetekben jól jött ki, és mivel eredetileg se gyógyítgattak a filmekben a nektárral (ha jól rémlik), ennyi szabadság megengedett.
– Az átkos penge, ami sose volt Poszeidoné. Talán ez bosszantott a legjobban. Oké, az Árapály tényleg átkos (ne menjünk bele a sztoriba, ld 3. kötet), de nem rémlik, hogy Poszeidoné lett volna. Habár nyilván abból indultak ki a készítők, hogy Poszeidon hagyta Kheironnál, hogy adja oda Percy-nek, mert ez viszont tényleg elhangzik az első kötetben.
– Az a csúnya spoiler. Tudjátok. AZ… Brrrr.

És ezzel kifújt. Nekem semmi más nem piszkálta a csőröm.

Sokan mondták, hogy Annabeth-t lebutították. Én nem éreztem butának. Tehetetlennek sem. Egész jól elbunyózgatott. Sőt, azt is mondták, hogy sótlan lett, és komolyabb, mint az előző filmekben. Szerintem pont, hogy lazább. Egyébként minden színész munkájával teljesen elégedett voltam.

Az előző filmhez képest a humor is nagyon betalált. Szóval végre sikerült egy kicsit viccesebbre venniük az egészet. A villámtolvajban egyedül Grover volt poén.

Megértem amúgy, mi baja az embereknek a történettel. Megértem, de nem értek egyet.

Igen, igaz, hogy kihagyták a sziréneket, Kirkét (vidámparkot csináltak belőle), Szküllát (csak Clarisse említette egyszer), és ami megtörtént, az sem úgy, mint a könyvben. Volt Hermész, de nem úgy (bár ez a jelenet echte sorokat tartalmazott a könyvből, úgyhogy nem rinyálni!), voltak bikák, de nem úgy, volt Luke hajója, de nem úgy, volt Kharübdisz, de nem úgy, volt Polüphémosz, de nem úgy… és összességében is egymást követték a NEM ÚGY-ok. Én mégis inkább a VOLT-okra fókuszálnék. Mert ha eltekintünk a ‘nem úgy’-októl, majdnem mindent beleszőttek, ami a könyvben előfordult, amit kihagytak, arra pedig utaltak. A sztori pörgött, jók voltak a harcok, jó volt a humor, jók voltak a karakterek. Mi kell ennél több? Ne akadjunk már fönn olyan apróságokon, hogy Luke-nak jachtja van és nem hadihajója! Vagy, hogy Polüphémosznak nincsenek birkái! Vagy, hogy Clarisse-nél van egy mobiltelefon! (Megjegyzem a könyvben Annabeth is azzal rohangál. Attól, hogy nem tanácsos, nyilván többeknek is ott lapul a zsebében. És mivel nyaranta Percy és Annabeth e-mailezik, feltételezhetjük, hogy nem zárták el tőlük lakattal a technikai világot) Ez legyen a legkisebb bajunk, de komolyan. Mennyiben befolyásolja a fentiek közül bármelyik is a sztorit? Igen, én is örültem volna Fekete Péternek, meg egy Ferrarinak is Karácsonyra, de az ember nem kaphat meg mindent.

A film vége volt filmügyileg az egyetlen komoly hibapont. Sok volt a meghaltam, ja mégsem, megette, ja mégsem. Nem tudtam követni, aktuálisan ki él, és ki az, aki csak fogXD Ölelkeztek a bratyók világmentés helyett, meg ilyenek. Kronosz dizájnjába igazán fektethettek volna egy kicsit több energiát. (Nem, nem az a bajom, hogy teste van. Az nem érdekel. Az a bajom, hogy MILYEN). Az egész vége-harcot nagyok elkapkodták, és Percy túl simán lekaszabolta a nagypapit.

Viszont Thália ébredéséért pirospont a készítőknek. (Megint csak sorok a könyvből, neszenektek!XD)

Egy szóval, engem is meglepett, hogy igazából tök jól szórakoztam. Nem azt mondom, hogy ez volt életem legjobb filmje, de tudtam rajta jókat nevetni, és én szerintem – kövezzetek meg, de – a készítők kifejezetten tisztelettel nyúltak az alapanyaghoz. Ezt a Villámtolvajnál egyáltalán nem éreztem. Most azt láttam, hogy olvasták a könyveket, használták az infókat, és abból felépítettek egy sztorit, ami követi a könyv történéseit (nem másolja, nem egy az egyben átveszi, követi). Sajnálom, hogy a fanok így lehúzzák, mert így nem lehet tudni, lesz-e folytatás. Egy biztos, én legalább kétszer elmegyek megnézni. Ennyivel támogatom a projectet:) De azért csendben megjegyzem, ha nem Percy Jackson film lenne, az egy nézéssel is bőven megelégednék.

MÁSODIK NÉZÉS: Fentebb kicsit túl elnéző voltam a filmmel szemben, mert annyi durva támadás éri, hogy az ember néha önkéntelenül is kényszert érez, hogy az ellenkezőjét mondja^^; És azt hiszem, kezdem is megérteni a fanok felháborodásának okát. Még mindig tartom, hogy a film összességében nem rossz, de az utolsó tíz perc annyira botrányos, hogy elfeledteti az előtte lepörgött másfél óra minden jó pillanatát, és kiemeli a rosszakat. Egészen addig a pontig majdnem minden változtatásra könnyen (vagy fogát szívva) rábólint az ember, amíg hőseink ki nem kecmeregnek Polüphémosz barlangjából, és onnan olyan hihetetlen mélyrepülésbe kezd a film, hogy azzal tönkrezúz mindent, amit elért. Másodszorra már sokkal jobban zavartak a mitológiai kontárkodások is – azt hiszem, abban mindannyian egyet érthetünk, hogy ha valami fontos egy Rick Riordan-adaptációnál, az a mitológiai pontosság… Hát ez van. Minden esetre a második rész messze jobb, mint az első volt, de azt kívánom BÁRCSAK kihagyták volna az utolsó tíz percet. Kijutnak, snitt, tábor…. még az is jobb lett volna, mint ez az elnagyolt, nevetséges és tökéletesen értelmetlen Kronosz elleni vagdalkozás.

2 thoughts on “Percy Jackson – Szörnyek tengere (film)

 1. SZIA!
  én előbb olvasta a filmet, mint néztem a könyvet (az 5 könyvet durvám másfél hét allat olvastam ki MUHAHAHA)
  és miután kiolvastam második részt és gondolatban össze hasolítottam erre gondoltam csak:
  Ezt egy könyvből csinálták?! (ez az első részre is vonatkozik)
  de nekem teszet a film és a könyv na meg a kritikád
  Nagyon ügyi vagy egyrészt mert jól fogalmazol másrészt mert te vagy számomra a kedvenc könyv kritikusom és a második kedvenc film kritikus (bocsi a 2. ért de for4 Hollywood Hírűgynökség)

  • Na igen, az első filmet én is előbb láttam, mint, hogy olvastam volna a könyveket >< Többek között ezért nem mertem nekiállni a sorozatnak, mert azt hittem, hogy a könyv is olyan lesz, mint a film, de szerencsére nem XD A könyv sokkal-sokkal jobb :3 ~~~ ❤ Örülök, ha tetszenek a bejegyzéseim:) És éljen a Hollywood Hírügynökség~~ Szirmai 4 president! XDD

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s