Kerstin Gier – Zafírkék

A viszonyom ezzel a könyvvel többszörösen is bonyolultan indult. Először is – mivel senki nem jelölte sehol egyértelműen, hogy jönnek egymás után a kötetek – először a Smaragdzöldet szereztem be, de pár bekezdésen belül rájöttem, hogy rossz helyen járok. Így alakult, hogy akár akartam, akár nem, be kellett ruháznom a teljes trilógiára. Szépen mutatnak a polcomon, és valószínűleg így is-úgyis megvettem volna mindet, de azért ez nem esett jól. Hogy úgy mondjam, a Zafírkék nem hozott rózsacsokrot az első randira, és most durcás vagyok – nem indult jól ez a szerelem.

Ettől függetlenül azt meg kellett hagyni – és talán jó is ha leszögezem, mielőtt kritizálásba kezdenék -, hogy ez a kötet sokkal jobban tetszett, mint az előző.

zafirkekGwendolyn kezd beletanulni az időutazósdiba, de azt továbbra sem tudja megszokni, hogy nem mondanak el neki semmit. Magánnyomozásba kezd hát, két váratlan támogató, az évek óta halott nagyapja, és egy kóbor vízköpő démon segítségével, eközben titkolóznia kell, hiszen nem bízhat senkiben. Még a szívdöglesztő Gideonban sem, aki még mindig ugyanolyan könnyen leveszi a lábáról, még mindig ugyanolyan jól csókol (és ezt többször bizonyítja is), de még mindig ugyanolyan kiszámíthatatlan, mint eddig. Vajon mi bujkálhat a fiú viselkedése mögött? Mit tervezhetnek az Őrzők? És mit akarhat Saint Germain gróf Gwentől, ami miatt újra báli ruhát kell öltenie?

Ha úgy érzitek, hogy nem túl eseménydús a bevezető, akkor azt nagyon jól érzitek. Meg is lepődtem, mert a neten mindenki ódákat zengett arról, milyen izgalmas és fordulatos volt ez a könyv, én meg csak álltam, és pislogtam, hogy: “Ugyanazt a könyvet olvastuk?” Hiába szerettem ezt a könyvet jobban, mint az előzőt, az a regény, aminek a teljes részletes történetét össze tudom foglalni pár szóban, az NEM eseménydús. (Erre amúgy mindjárt kísérletet is teszek, csak előbb idevésem, hogy INNENTŐL SPOILER)

Szóval a sztori részletesen: Ott kezdjük, ahol abbahagytuk. A csók. A csókba pedig bezavar egy szemtelen vízköpő démon. Aki innentől végig lábatlankodni is fog. Nem mintha bánnám, mert ő tényleg vicces, és szerethető, és remélem, később nagyobb haszna is lesz, mert egyelőre Gwen nem arra használja, hogy kihallgathassa az őrzőket, és megtudja, hogy mi a fene folyik körülötte, hanem hogy Gideon után kémkedjen. Így olyan messzemenőkig fontos és izgalmas dolgokra derül fény, minthogy Charlotte rendet rakott a srác lakásán, meg együtt kajáltak.

Ezután Gwent elküldik elapszálni, és az elapszálás során megjelenik a pincehelyiségben a fiatal nagyapja, akit a jelek szerint éppen egy Gwentől kapott üzenet hozott oda, de hogy miért, azt egyikük sem tudja. Kezd bosszantó lenni, hogy ebben a könyven minden üzenetet csak félig mondanak el, minden fontos mondatnak elharapják az utolsó szavát, és úgy általában is csak elhúzzák előttünk a mézesmadzagot. Szóval spekulálnak egy sort, és megbeszélik, hogyan tudnak majd máskor is értekezni.

Aztán kiderül, hogy a gróf meghívta őket egy soirée-re és egy bálra, úgyhogy Gwen elkezd táncot és etikettet tanulni (Charlotte meg egy virsliszájú polihisztor segítségével), és mikor együtt megy elapszál miszter szívtipróval, smaciznak a zöld kanapén. Gideon öccse feltűnik Londonban, és egyelőre nagyjából annyi szerepe van, hogy egy iskolába kerül járni Gwenékkel, és feltűnően érdeklődik Leslie iránt.

Gideont a következő akciója során valaki lecsapja (Bárki is volt, MEG TUDOM ÉRTENI!), és innentől úgy néz Gwenre, mint a véres rongyra. Főleg azután, hogy Gwen a nagyapjával töltött elapszálása után enyhén szivarfüstösen tér vissza, és hiába magyarázza, hogy csak cigizett. A jelek szerint Gideon azt feltételezi, hogy Gwen csalta tőrbe, és üttette le. (EZ IS MEG TUDNÁM ÉRTENI!) Pedig nem. Vagy még nem. És hirtelen mintha megint minden rendben lenne.

A soirée kellemes hangulatban telik. Gwen kicsit becsiccsent a puncstól, és előadja zongorakísérettel az Emléket a Macskákból. Aztán megjelenik egy Lord Alastair nevű fazon, aki láthatóan nem kedveli a grófot (VAGYUNK EZZEL ÍGY EGY PÁRAN), és egy sötét alak, akiről kiderül, hogy szellem. Mielőtt a bálra mennének, egyszer még kénytelenek találkozni a gróffal. Odafelé Gideon szerelmet vall Gwennek, csak azért, hogy utána a gróf elmondja, hogy igazából ez is a terv része volt. El akarták érni, hogy hősnőnk belezúgjon Gideonba. Sikerült. Aztán emlegetett szamár megjelenik enyhén véresen. Valaki összeszabdalta (MEG TUDOM ÉRTENI!)

Ez így a cselekmény. Röviden: csók, vízköpő, nagyapa, szeretlek-utállak-szeretlek, soirée, gróf, összetört szív.

És félreértés ne essék, ez nem feltétlenül baj. Bár egy kicsit sánta nekem, hogy a legtöbb információt a prológus és az epilógus tartalmazza, de más különben kifejezetten szórakoztató megpróbálni összerakni a hátteret az ügyesen elszórt infómorzsákból. Tényleg mindennek jelentősége van. A fejezetnyitó idézeteknek, az előző kötet félszavainak, satöbbi. Jól össze van pakolva ez a sztori. DE AKKOR SEM eseménydús (rákaptam a caps lockra. Problem? :P)

Továbbra is rettentően élvezem a bújtatott töri leckéket. Az életmód töri amúgy is mindig a kedvencem volt – random vannak itthon ilyen könyveimXD A ruhák és a korrajzok nagyon szépek. Az időutazás elég bonyolult kérdés fizikai és filozófiai szempontból, és még nem nagyon látom át, mit akarnak ebből kihozni, de egyelőre egész szépen bánnak vele, még követhető, ki mit mikor csinált. Ez a könyv most humorban is többet markolt, mint az előző kötet, Xemeriusnak, a vízköpőnek köszönhetően volt benne pár jó poén, de sajnos annyira nem tudok elájulni tőle – Percy Jacksonon edződtem, az a fajta humor közelebb áll hozzám. És ha még egyszer meghallom azt a szót, hogy hiperventillál… Egyszer még vicces, tízszer már nem. (ld. hiperventilláció: jelentős légzésfokozódás, túllégzés. Leggyakrabban lelki, pszichés okokból alakul ki, hisztériásoknál, pánikbetegségben szenvedőknél jellemző.) Szegény lány biztosan beteg lehet.

És ez a szerelmi szál… Oké, aláírom, hogy én nem vagyok egy láv-guru, de egy hét szerintem bőven kevés, hogy így belezúgjon ebbe a srácba. Gyakorlatilag negyedszer látta és már a kanapén hentergett vele… I mean. Hékás! És okés, egy hét után, ha összevesztek, netán szakítotok az lehet sértő vagy megalázó vagy dühítő, de hogy egy hét után ÍGY kibukjon valaki… Arról nem is beszélve, hogy hogyan lehet ilyen vakon belezúgni Gideonba, amikor a srác tök zavaró jeleket küld. Először arrogáns, aztán lenéző, aztán egy kicsit kedves, aztán hűvös, aztán rámászik, aztán gyilkos pillantásokkal méregeti, mintha undorodna tőle, a következő percben pedig megint rámászik, végül szerelmet vall – mindez egy hét, és szerintem hétnél nem több találkozó alatt. Na nem! Tudod, kivel szórakozzál, öcsi! Szerintem Gwen látens mazochista.

IMHO Gideon és a gróf is elmehetnek oda, ahová gondolom. Hmpf. (Na jó, Gideonról a végén úgyis ki fog derülni, hogy valójában rendes srác, és tényleg belezúgott Gwenbe. blablabla, és akkor majd én is átértékelem, amit most mondtam, de addig is áll a francbavelük!)

Őszintén kíváncsi vagyok, mégis hogy fogja ezt a történetet egy kötet alatt lezárni az írónő. Ha sikerül minden szálat elvarrnia, az bravúros lesz, ha nem akkor morogni fogok:P Bár így is-úgyis fogok morogni, mert mindig van valami morognivaló XD Persze igyekezni kell mindig mindenben elsősorban a jót látni, de ha csak azt látjuk, akkor megvakítjuk saját magunkat, végső soron semmi sem fekete vagy fehér. Minden rosszban van legalább egy kicsi jó, de ugyanakkor minden jó mögött is megbújik egy kicsi rossz. Így szép a világ, ilyen szürkén. A lényeg, hogy a jó túlsúlyban legyen;). Bár kritika szempontjából hálásabb, ha van MIT kritizálniXD (Jesszus, ez az okfejtés majdnem oraveczi “magaslatokban” jár ^^;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s